انبار هوشمند: معرفی انواع تکنولوژی برای هوشمند سازی انبار + عکس

انبار هوشمند: معرفی انواع تکنولوژی برای هوشمند سازی انبار + عکس

انبار بخش مهمی از یک مجموعه است که کل دارایی‌ها و سرمایه‌های یک سازمان را نگهداری می‌کند. انیار هوشمند علاوه بر تضمین امنیت کل دارایی‌ها، هزینه‌های اضافه را حذف کرده و مدیریت انبار را با حداقل خطای انسانی و سرعت بالا در دست می‌گیرد. برای هوشمند سازی روی اسمارتیک حساب کنید! در ادامه با انبارداری هوشمند، فناوری‌های موجود در انبار هوشمند، انبار مکانیزه، کاربرد اینترنت اشیا در انبارداری و سیستم هوشمند انبار آشنا خواهیم شد.

فناوری‌های موجود در انبار هوشمند

انبار هوشمند

فناوری در تمامی بخش‌های اقتصادی و تجاری با سرعتی باور نکردنی در حال نفوذ است. وقتی‌که تولید بالا می‌رود حتما باید محل نگهداری محصولات نیز مجهز به تکنولوژی پیشرفته باشد وگرنه با عدم تعادل، در عرضه محصولات به چالش بزرگی بر خواهیم خورد.

(برای آشنایی با اتوماسیون ساختمان مطلبی کامل و مفصل در وبلاگ اسمارتیک نوشته است.)

خوشبختانه در حال حاضر‌ هوشمند سازی انبارها، با دقت، کارایی و انعطاف‌پذیری بالا، در اقصی نقاط دنیا، پیشرفت قابل توجهی داشته است که حتی شاهد ورود ربات‌ها هم به برخی از انبارهای پیشرفته بوده‌ایم!

هوشمند سازی انبار با ایجاد نظم و امنیت، نقش مهمی در سازمان‌دهی و بهره‌وری بیشتر در سازمان‌ها و شرکت‌ها دارد.

انبار هوشمند

انبارداری هوشمند چیست؟

هوشمند سازی انبار یک فناوری نوآورانه است که برای مدیریت بهتر در ذخیره سازی، سرعت انتخاب، هدایت خودکار وسیله‌ها، سیستم عامل‌های کنترل خودکار (برای شمارش و موجودی کالاها) و پیاده سازی اینترنت اشیاء و مواردی از این قبیل طراحی شده است. (نه تنها برای انبارداری هوشمند می‌توان از تکنولوژی‌های پیشرفته استفاده کرد بلکه هوشمند سازی اداره و هوشمند سازی موتور خانه و این جور موارد نیز راهی بهتری برای کنترل مصرف انرژی است.)

با هوشمند سازی انبارها هزینه‌های اضافه و غیر ضروری به شدت کاهش پیدا می‌کند، عملکرد انبارداری با کمترین خطا انجام می‌شود.

انبارداری هوشمند چیست؟

انواع انبارداری هوشمند

در انبارداری هر متر مربع با ارزش است و برای داشتن همان مقدارکم هزینه‌ی زیادی گذاشته شده است، بنابراین سازماندهی درست از مهم‌ترین شاخصه‌ی انبارداری است. بدون هیچ گونه ترتیب خاصی، تا کنون پنج فن‌آوری در انبارداری هوشمند به کار گرفته شده است.

(برای هوشند سازی اتاق سرور  به مطلب مورد نظر مراجعه کنید.)

با هوشمند سازی انبار، هر آنچیزی که معمولا نیروی انسانی برای انبارگردانی بی‌نقص به آن نیاز دارند، در دسترس است.

انواع انبارداری هوشمند

فناوری‌های انبار هوشمند: 1. سیستم مدیریت انبار (Warehouse Management System)

در هوشمند سازی انبار یک نرم افزار قوی بنام سیستم مدیریت انبار (A warehouse Mangament System) که با علامت اختصاری WMS معرفی می‌شود، در دسترس است. سیستم مدیریت انبار WMS یک نرم افزار جامع است که همه اطلاعات حیاتی انبار را در یک پلتفرم ساده با دسترسی آسان، فراهم می‌کند.

با اپلیکیشن سیستم مدیریت انبار، کاربران یا زنجیره تأمین، علاوه بر اینکه بر عملکرد و موجودی انبار تسلط دارند، قابلیت برنامه‌ریزی دقیق هم خواهند داشت. سیستم سازی انبار با اپلیکیشن قدرتمند مدیریت انبار قابل اجرا است. (برای هوشمند سازی مراکز تجاری به مطلب مورد نظر در اسمارتیک مراجعه کنید.)

سیستم مدیریت انبار یک نرم افزار کاربردی است که بطور خاص برای بهینه سازی انبار یا مرکز توزیع یک سازمان و عملیات آن طراحی شده است.

فناوری‌های انبار هوشمند: 1. سیستم مدیریت انبار (Warehouse Management System)

مزایای سیستم مدیریت انبار هوشمند WMS

سیستم مدیریت انبار به یک سازمان این امکان را می‌دهد که کل فرآیند انبارداری را از زمانی که کالا وارد انبار شده و تا زمان ارسال مرسوله، حتی از راه دور، تحت کنترل دقیق داشته باشد. (برای هوشمند سازی خانه روی پروتکل modbus  حساب کنید.) از مزایای سیستم مدیریت انبار حرفه‌ای شامل:

  • دسترسی سریع به اطلاعات دقیق بطوریکه گویا کاربر بصورت مجازی همیشه در صحنه حضور دارد.
  • قابلیت پیش بینی دقیق تقاضا (این مورد با آمارگیری دقیق موجودی‌های انبار صورت می‌گیرد).
  • کاهش هزینه نیروی کار (خیلی از کارها بصورت دقیق، بی‌نیاز از نیروی انسانی، توسط سیستم هوشمند سازی انبار انجام می‌شود.)
  • فرآیندهای انبارداری ساده
  • چیدمان بهینه انبار (چیدمان بهینه انبار براساس نوع بسته بندی‌های کالا و ارزیابی دقیق قفسه‌ها انجام می‌شود.)
  • بالا بردن دقت موجودی
  • دقت در انتخاب کالا
  • کاهش زمان بین انتخاب‌ها
  • انعطاف‌پذیری و پاسخگویی بهتر
  • بهبود ایمنی و امنیت انبار
  • بهبود روابط تأمین کننده
  • بهبود سطح خدمات مشتری
  • توانایی اجرای یک استراتژی بهینه سازی مداوم

اپلیکیشن قدرتمند سیستم مدیریت انبارداری، با مزایای فراوان، ساده‌ترین و بهترین روش برای هوشمند سازی انبار است.

مزایای سیستم مدیریت انبار هوشمند WMS

فناوری‌های انبار هوشمند: 2. ابزارهای مختلف برای چیدمان هوشمند (Automated Picking Tools)

بعد از سیستم مدیریتی در هوشمند سازی انبارها، تکنولوژی چیدمان است که به عنوان ابزاری شاخص برای گزارش موجودی و وظایفی مربوط به سفارش مورد استفاده قرار می‌گیرد. تکنولوژی چیدمان که بنام Pick Technology معروف است، از روش‌های بسیار ساده (کاغذی) تا روش‌های پیچیده اتوماتیک در سیستم انبارداری بکار می‌رود. (سیستم روشنایی هوشمند یکی از مهم‌ترین تجهیزات در هوشمند سازی ساختمان است.)

در هوشمند سازی انبار، سیستم تکنولوژی چیدمان در شناسایی، ردیابی، تأیید، سازمان‌دهی، ذخیره سازی، مکان‌یابی و مرتب‌سازی و مدیریت موجودی پشتیبانی می‌کند.

فناوری‌های انبار هوشمند: 2. ابزارهای مختلف برای چیدمان هوشمند (Automated Picking Tools)

فناوری‌های انبار هوشمند: 3. سیستم انبارداری RFID

با هوشمند سازی انبار از هر متر مربع فضا بهترین استفاده را می‌توان داشت. با پیشرفت روز افزون تکنولوژی ابزارهای مختلفی را می‌توان از این گروه انتخاب کرد: مثل تکنولوژی چیدمان خودکار صوتی Pick to Voice، تکنولوژی هدایت نور Pick to Light است. البته در حال حاضر اکثر انبارها از سیستم انبارداری  RFID استفاده می‌کنند. راهکار مدیریت انبا مبتنی بر RFID یکی از ساده‌ترین و مقرون بصرفه‌ترین راهکارها است.

با سیستم RFID می‌توان کارت شناسایی کالا در انبار و یا همان تگ انبارداری برای کالاها تعریف کرد. (برای آشنایی با ترموستات هوشمند  مطلب مورد نظر را در وبلاگ اسمارتیک از دست ندهید.)

در هوشمند سازی انبار ها یا عبارتی دیگر انبار مکانیزه، از سیستم RFID بجای سیستم بارکد خوانی استفاده می‌شود. با سیتسم RFID که توسط امواج الکترومغناطیس فعال می‌شود، سرعت عمل بسیار بالا می‌رود.

فناوری‌های انبار هوشمند: 3. سیستم انبارداری RFID

فناوری‌های انبار هوشمند: 4. سیستم‌های هدایت شونده‌ی خودران (Automated Guided Vehicles)

وسایل نقلیه هدایت شونده‌ی خودران (AGV)، مکانیسم کارآمدی برای افزایش فرآیند ذخیره‌سازی و بازیابی دارند. سیستم‌های هدایت شونده‌ی اتوماتیک AGV شامل چرخ‌ دستی‌های پالت و لیفتراک‌هایی هستند که مسیرهای دیجیتالی را از طریق تأسیسات برای بارگذاری و تخلیه‌ پالت‌ها، جعبه‌ها و سایر کالاها دنبال می‌کنند.

این وسایل نقلیه اتوماتیک بدون بازدید مجدد از طرح و سیستم می‌توانند در انبار هوشمند شما پیاده سازی شوند. (سیستم امنیتی هوشمند یکی دیگر از بخش‌های مهم در هوشمند سازی است که برای امنیت بالا بسیار کاربردی است.)

یکی از سیستم‌های جالب توجه در هوشمند سازی انبار استفاده از طرح دستگاه‌های هدایت شونده خودکار است، که بی‌نیاز از نیروی انسانی با پیاده‌سازی طرح‌های هوشمند اجرا می‌شود.

فناوری‌های انبار هوشمند: 4. سیستم‌های هدایت شونده‌ی خودران (Automated Guided Vehicles)

فناوری‌های انبار هوشمند: 5. سیستم خودکار کنترل موجودی (Automated Inventory Control Platforms)

برای کنترل موجودی انبار از چه روشی استفاده می‌کنید؟ اگر هنوز قلم و کاغذ بهترین ابزار شما برای کنترل موجودی است، تنها نیستید، چون در سال 2018 کمپانی موتورولا هم 41 درصد از کارهای کنترل انبار را به همین روش انجام می‌داد.

اما این روش خیلی مستعد خطا است و باعث چالش‌های زیادی می‌شود. (قفل هوشمند و دستگیره هوشمند بمنظور سیستم امنیتی هوشمند برای ایمنی سازی به زبان تکنولوژی بسیار راهکاری عالی و جالب‌توجه است.)

فناوری‌های انبار هوشمند: 5. سیستم خودکار کنترل موجودی (Automated Inventory Control Platforms)

ویژگی پلتفرم کنترل موجودی انبار هوشمند

وقتیکه از یک پلتفرم کنترل موجودی هوشمند با برچسب‌های و بارکدهای مشخص پیاده‌سازی می‌کنید، تازه متوجه می‌شوید که دنیای تکنولوژی چه کمک شایانی به شما کرده است! با این پلتفرم شمارش کالاها بطور خودکار انجام می‌شود و اطلاعات دقیق بدون هیچ خطایی در هر زمانی در دسترس است.

از ویژگی‌های عالی سیستم کنترل موجودی انبار قابلیت یکپارچه سازی آن با سایر سیستم‌ها در هوشمند سازی انبارداری است. به همین دلیل دیگر نیازی به نیروی انسانی برای ثبت دستی نخواهید داشت.

ویژگی پلتفرم کنترل موجودی هوشمند

فناوری‌های انبار هوشمند: 6. پیاده سازی اینترنت اشیاء (IoT Protocol)

و اما ظهور پروتکل اینترنت اشیاء  IoT و پیدایش دنیای مدرن و پیشرفته! با مدد اینترنت اشیاء و پروتکل وای فای تمامی عملکردها به آسانی تحت نظارت قرار می‌گیرد، بطوریکه کنترل همه قسمت‌های متحرک انبار را با جزئیات دقیق گزارش می‌دهد.

قدرت اینترنت اشیا در انبار هوشمند

با اینترنت اشیاء می‌توان یک انبار مکانیزه تمام عیار تدارک دید که با حداقل خطا و کمترین نیروی انسانی با سرعت فرآیندهای انبارداری را اجرا کند. اینترنت اشیاء با پوشش همه جانبه‌ی خود ریسک‌ها و چالش‌هایی که انباردارها با آن روبه‌رو هستند با تشخیص به موقع، بطرز قابل توجهی کاهش داده و حتی حذف می‌کنند:

  • سنسورهای هوشمند در سرتاسر انبار، دما، رطوبت و سایر شرایط جوی را کنترل می‌کنند.
  • گزارش دقیق اطلاعات از تردد وسایل نقلیه، حمل و نقل کالاها برای جلوگیری از سرقت، جعل و مواردی اینچنینی بسیار مؤثر است.

پروتکل اینترنت اشیاء با پیکر بندی و شبکه‌بندی هوشمند چه بصورت خودکار و چه بصورت دستی، تمامی اطلاعات را به آسانی در دسترس کاربران قرار می‌دهد. (برای نصب هوشمند سازی ساختمان به مطلب مورد نظر در اسمارتیک مراجعه کنید.)

هوشمند سازی انبار یکی از ضروری‌ترین مواردی است که هر مدیری برای تضیمن موفقیت کارخانه‌ یا شرکتش باید به آن دست‌یابد. باتوجه به پایین بودن امنیت سیستم‌های مدیریت سنتی انبارداری، نیاز به انبار هوشمندجزء الزامات است.

فناوری‌های انبار هوشمند: 6. پیاده سازی اینترنت اشیاء (IoT Protocol)

منبع مطلب

تیم محتوای اسمارتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *